اولین بار آقای مارتین چارکوت (MARTIN CHARCOT)، نورولوژیست فرانسوی در اواخر قرن ۱۹ در بیمارستان سالپتریر پاریس این بیماری را کشف کرد. ایشان اولین کسی بود که این بیماری را کلاس بندی کرد، علائمش را دقیقاً ثبت کرد و آن را به عنوان یک بیماری مجزا معرفی کرد.
ام اس (مولتیپل اسکلروز) نوعی اختلال خود ایمنی است که در آن مغز و نخاع دچار مشکل می شوند. در اختلال خود ایمنی، ایمنی بدن ما بطور اشتباهی، به بافت های خودش واکنش نشان می دهد و آنها را تخریب می کند.
در ام اس گلبول های سفید که نقش سیستم امنیتی و دفاعی را در بدن دارند، به پوشش محافظ رشته های عصبی که میلین نام دارد و کمک می کند که پیام های عصبی با سرعت چندین برابر و بیشتری منتقل شوند، به جای یک عامل بیگانه حمله می کنند. بسته به اینکه میلین در کدام ناحیه و با چه شدتی آسیب ببیند نوع و شدت علائم ام اس متفاوت خواهد بود، به همین دلیل این بیماری طیف ای گسترده ای از علائم را دارا می باشد که در افراد مختلف، متفاوت بوده و از اختلالات حسی تا تاری دید را شامل می شود.
ام اس دارای چهار نوع متفاوت است که شایع ترین آنها، نوع عود کننده-فروکش کننده RELAPSING-REMITTING می باشد. ۸۵% از بیماران ام اس دچار این نوع از ام اس هستند و تنها ۱۵% به شکل های پیشرونده مبتلا هستند.
تاکنون دلایل اصلی این بیماری مشخص نشده و متاسفانه جوانان و افراد سنین ۱۸ تا ۴۰ سال در معرض خطر بیشتری قرار دارند، همچنین در آن زنان تقریباً سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا هستند و در موارد نادری کودکان نیز به این بیماری مبتلا می شوند. این بیماری از نظر آماری به شدت رو به افزایش است و از این لحاظ نگران کننده می باشد.
متأسفانه بیماری ام اس (مولتیپل استکلروزیس) در ایران به شکل قابل توجهی رو به افزایش است و تعداد نسبتاً زیادی از هموطنان ما را مبتلا ساخته است. استان مرکزی یکی از استان های است که بیشترین تعداد مبتلایان به این بیماری را دارد و افزایش این بیماری در استان مرکزی بسیار نگران کننده می باشد که تا این تاریخ ۱۲۳۰ نفر بیمار در انجمن ثبت رسمی شده است که آمار خیلی بالاتر این می باشد چون عده ای به دلایل شخصی این بیماری را گزارش نمی دهند و تشکیل پرونده نمی دهند و یا به استان های دیگر مراجعه می کنند.
آنچه در مقابله با این بیماری مزمن و نوظهور ضروری به نظر می رسد، اطلاع رسانی صحیح و آگاهی دادن به بیماران و آحاد جامعه می باشد تا ضمن شناساندن صحیح این بیماری و ویژگی های این بیماران، سعی بر اصلاح باورهای غلط موجود در جامعه در مورد این بیماری را کنیم.
واحد علمی انجمن ام اس استان مرکزی در همین راستا با استفاده از منابع معتبر و مناسب مجموعه ای مفید از اطلاعات این بیماری و بیماران را جمع آوری نموده که در معرض دید شما عزیزان قرار داده می شود.
همچنین در همین جا از شما خواهشمند هستیم برای جلوگیری از گسترش باورهای نادرست و اطلاعات غیر معتبر و مخرب پیرامون این بیماری از استفاده از منابع غیر معتبر که در فضای مجازی و همچنین جامعه گوش به گوش انتقال داده می شود، جداً خودداری نمائید.